Wyżywienie na jachcie


Kiedy zbliża się termin czarteru jachtu - jednym z ważnych aspektów jest przygotowanie listy wyżywienia na rejs. Ustalenie preferencji żywieniowych załogi, stworzenie pomysłów na kolejne posiłki, listy zakupów często spędzają sen z powiek temu ochotnikowi "z wyboru", któremu przypadło przygotowanie menu na rejs. Ponieważ wszyscy przechodzą podobny proces ustalania kolejnych etapów tworzenia listy wyżywienia - spróbowaliśmy w poniższym artykule ułatwić trochę pracę II oficerom.

 

 

Menu na rejsie powinno spełniać kilka kryteriów:

 

  •     uwzględniać preferencje żywieniowe załogi - chodzi tu przede wszystkim o uwzględnianie diety wegetarian oraz alergie niektórych osób na poszczególne produkty
  •     mieć długi termin ważności - produkty, które planujemy kupić przed terminem czarteru - nie mogą się łatwo psuć, a także powinny być uzależnione od tego, czy na czarterowanym jachcie znajduje się lodówka
  •     produkty powinny być odpowiednio zapakowane (łatwo otwierane puszki, grube słoiki, próżniowe opakowania np. dla szynki) i być stosunkowo łatwe w transporcie, jeśli część zakupów planujemy zrobić przed wyjazdem
  •     potrawy powinny być stosunkowo łatwe w wykonaniu, zarówno jeśli chodzi o umiejętności kulinarne poszczególnych członków załogi, jak i warunki do ich przygotowania na jachcie (2 palniki oraz przygotowanie w jednym czasie posiłku dla np. 10 osób)
  •     lista zakupów powinna być podzielona na 3 części: produkty kupowane przed wyjazdem, produkty kupowane na miejscu przed rejsem, produkty kupowane w trakcie rejsu

 Tutaj znajdziesz przykładową listę wyżywienia w pliku PDF - Menu na rejs

Koszty wyżywienia


Jest bardzo wiele czynników, które wpływają na koszt wyżywienia - miejsce, w którym odbywa się czarter (Chorwacja, Grecja, Bałtyk, Mazury), podział zakupów na te robione w Polsce i za granicą, liczba kupowanych "smakowitych produktów na miejscu" (owoców, słodyczy, owoców morza) oraz przede wszystkim to, ile posiłków i które planujemy zjeść na jachcie, a ile w lokalnych knajpkach czy restauracyjkach.
 

Lodówka na jachcie


Obecność lodówki na jachcie rozstrzyga w dużej mierze rodzaj kupowanych produktów. Dzięki niej mamy szansę na utrzymanie w niskiej temperaturze naszych produktów przez cały okres czarteru. Przy tej okazji chcielibyśmy zwrócić Wam uwagę na kilka aspektów użycia lodówki na czarterowanych jachtach:

 

  •     zużycie prądu - pamiętajmy, że lodówka jest jednym z najbardziej obciążających akumulatory urządzeń na jachcie. Dlatego - szczególnie w przypadku jachtów starszych niż 2-3 lata, których akumulatory mogą być już słabsze - lodówki używać należy wyłącznie w porcie, kiedy jacht jest podłączony do prądu (wtedy warto ustawić ją na mocne chłodzenie) lub podczas płynięcia na silniku (ładowane są wtedy akumulatory). Kiedy stoimy w nocy na kotwicy lub podczas płynięcia na żaglach - powinna ona być wyłączona, włączana na krótko i na minimalne chłodzenie (około 1h) w odstępach czasu. Lodówka potrafi całkowicie rozładować akumulatory jachtu nawet po około 3 godzinach pracy (zależne od pojemności oraz zużycia akumulatorów). Krótkoterminowym rozwiązaniem na konieczność ratowania produktów jest co jakiś czas włączanie silnika jachtu wraz z pracą lodówki
  •     kostki lodu - wśród osób płynących po raz pierwszy na ciepłe morza wzbudzają lekki uśmiech niedowierzania, wśród tych, którzy pływali już w miejscach z długimi przelotami lub brakiem dostępu do prądu - wzbudzają bardziej respekt niż uśmiech. Otóż w niektórych ciepłych krajach, np. w Grecji, w lokalnych supermarketach można kupić kilkukilogramowe torby, w których w środku znajdują się kostki lodu. Włożone do lodówki na jachcie (w zależności od szczelności lodówki) potrafią utrzymać pożądany chłód nawet przez kilkadziesiąt godzin. Po tym, jak się stopią, są dodatkowym źródłem wody pitnej na jachcie. Sprytni odkrywają jeszcze jedną zaletę kostek lodu, chyba tą najbardziej oczywistą na lądzie, czyli doskonały pomysł na schłodzenie soku czy drinka (tylko na lądzie!). Koszt torby z kostkami lodu w porównaniu do jej wielu zalet - jest stosunkowo niewielki.
  •     regulacja chłodzenia oraz uszczelka - regulacja znajduje się zazwyczaj w środku lodówki. Podczas pobytu w porcie proponujemy ustawiać ją na silne chłodzenie, podczas płynięcie w morzu bez silnika lub podczas postoju bez dostępu do prądu - na minimalny poziom. Jeśli odnosimy wrażenie, że lodówka słabo mrozi, zazwyczaj źródłem problemu są albo słabe akumulatory, albo słaba uszczelka. Z tym ostatnim problemem możemy sobie tymczasowo poradzić przykrywają na noc lodówkę kocem, wolnym śpiworem lub materacem - cóż, walcząc o przetrwanie naszych produktów w dobrym stanie uciekać się należy nawet czasem do tych prowizorycznych metod.

 

Przykładowe menu

Poniżej przedstawiamy przykładowe menu - dla 8-9 osób, na 1 tydzień czarteru sobota-sobota, zakładając warunki i ceny produktów z roku 2009 w Polsce i Chorwacji. Mamy nadzieję, że ta poniższa kompozycja będzie dla Was wartościowym punktem wyjścia do stworzenia własnych menu. Jeśli oczywiście macie lepsze pomysły - piszcie do nas - w ten sposób możemy nasze menu ulepszać. Oto propozycja wyżywienia na tygodniowym rejsie:

  Danie Informacja dla wachty kambuzowej
SOBOTA - dzień przyjazdu i zaokrętowania
Śniadanie Skończenie prowiantu z podróży  
Obiad Zupka chińska. Makaron z sosem pomidorowym i boczkiem. 1 torebka makaronu / 3 osoby, 35 dag boczku, 3 paczki sosu pomidorowego
Kolacja Kanapki: serki twarożkowe, ser żółty, szynka.  
NIEDZIELA - pierwszy dzień pływania
Śniadanie Kanapki: Sucha krakowska, serki, żółty ser  40 dag suchej krakowskiej
Obiad Ryż z musem jabłkowym (lekki posiłek na pierwsze wypłynięcie 1 osoba= 1 torebka ryżu, 1 słoik przecieru jabłkowego, cynamon
Kolacja Kanapki: rybka w oleju 2 konserwy rybek w oleju
PONIEDZIAŁEK
 Śniadanie Jajecznica na boczku. Kanapki z pomidorami i żółtym serem.  35 dag boczku, 20 jajek.
 Obiad Zupka z torebki. Pulpety, kasza gryczna, mizeria. Deser: czekolada.  3 słoiki pulpetów, 2 pudełka kasy grycznej, 1 śmietana.
 Kolacja Kanapki: ser zółty, pasztet, szynka  
WTOREK
Śniadanie Kanapki  
Obiad Danie lokalne  
Kolacja Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. 2 torebki ryżu, 2 puszki kukurydzy, 2 puszki tuńczyka, 1 majonez
ŚRODA
Śniadanie Mleko z płatkami musli. Kanapki 3 litry mleka, mała paczka musli
Obiad Ryż, fasolka po bretońsku. Deser: ananasy / brzoskwinie 1 osoba = 1 torebka ryżu, 3 słoiki fasolki po bretońsku.
Kolacja Kanapki z piekarnika z żółtym serem, szynką i ketchupem Przy założeniu posiadania piekarnika na jachcie. Można użyć starego pieczywa.
CZWARTEK
Śniadanie Parówki z wody, ketchup, sałatka z pomidorów i cebuli. 2 parówki na osobę.
Obiad Gołabki, sałatka ze świeżych warzyw.  
Kolacja Kanapki: serki, żółty ser, kiełbasa sucha krakowska Połowa suchej krakowskiej.
PIĄTEK - dzień bez mięsa
Śniadanie Jajecznica z cebulą. Kanapki: pomidory, żółty ser. 18 jajek
Obiad Zupka z torebki. Makaron z pesto i żółtym serem siekanym. Deser: budyń z rodzynkami 2 słoiki pesto, 1 torebka makaronu / 3 osoby
Kolacja Rybka w pomidorach. Kanapki: ogórek, składniki, które zostaną 3 puszki rybek
SOBOTA - wyokrętowanie z jachtu
Śniadanie Kanapki ze składników, które zostaną  

Powyższe menu możecie ściągnąć klikając na poniższy link:

  Menu na rejsie PDF [0,1 MB]

II oficer stworzone menu powinien powiesić gdzieś w okolicy kambuza - dzięki temu oszczędzi sobie codziennych pytań - "co dzisiaj będziemy jeść?"

 

Lista zakupów przed wyjazdem

Wartość poniższych zakupów w Polsce (rok 2009, robione w hipermarkecie) wynosi około 600 zł, zakupy zajmują pojemnośc około 2 toreb podróżnych po około 20 kg każda. Należy pamiętać, że przed wyjazdem do danego kraju należy sprawdzić możliwość przewozu jedzenia przez granicę do wybranego państwa.

- 3 słoiki pulpetów
- 1 paczka cynamonu mielony
- 70 dag wędzonego hermetycznie zamkniętego boczku
- 1 majonez
- 20 parówek
- 20 kisieli typu minutka
- 20 budyni
- 1 paczka rodzynek
- 2 ketchupy
- 3 słoiki dżemu
- 30 gorących kubków
- 20 zupek chińskich
- 3 słoiki fasolki po bretońsku
- 8 opakowań szynki pakowanych próżniowo
- 5 pasztetów
- 36 batoników
- worki na śmieci: 1 rolka
- 3 sosy pomidorowe
- 1 solniczka soli
- 1 pieprzniczka
- gąbki do mycia naczyń
- 1 słoik przecieru jabłkowego
- 3 rybki w oleju - szproty
- 3 puszki rybek w pomidorach
- 0,5 kg suchej krakowskiej
- 9 gołąboków
- 2 słoiki weków z mięsem
- 2 pudełka kaszy gryczanej

- 1 większy słoik pesto - zielony
- 2 opakowania musli
- 2 puszki kukurydzy
- 2 puszki tuńczyka
- 1 musztarda
- 3 kg żółtego sera
- 4 paczki tartego żółtego sera
- 1 duże opakowanie kawy rozpuszczalnej
- 120 saszetek herbaty
- 2 puszki ananasów
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 krążki serków topionych
- 8 czekolad
- 4 paczki zapałek
- gąbki do mycia naczyń

Lista zakupów na miejscu przed rejsem

Lista rzeczy, które zazwyczaj zajmują dużą powierzchnię lub mają dużą wagę oraz takie, które łatwo się psują:

- 8 pudełek (po 4 torebki) ryżu
- 6 torebek (0,5 kg) makaronu
- 6 litrów mleka
- 20 jajek
- 8 bochenków chleba
- 5 serków białych
- pomidory na start: 1 kg
- ogórki na start: 1 kg
- 6 kostek masła
- lód w kostkach
- cebule: 2 kg
- woda mineralna: 4 zgrzewki
- soki: 4 soki
- 1 butelka oleju
- ręczniki papierowe: 4 rolki
- papier toaletowy: 10 rolek
- 1 płyn do mycia naczyń
- cukier w kostkach

 

 

 

Już podczas rejsu warto kupować świeże owoce i warzywa, chleb, nabiał (np. serki, śmietanę do mizerii) czy jajka.

Liczymy na Wasze komentarze oraz własne pomysły tworzenia menu na rejsie.

Smacznego! *

 

* mówi pierwszy kapitan nim zaczniemy posiłek :-)